Echte Canadese winter

Temperatuur Canada
Temperatuur Canada

Tijdens mijn uitwisseling wilde ik graag een echte Canadese winter meemaken. Overdreven gezegd had ik ‘meters sneeuw verwacht’ en temperaturen zo laag onder nul dat je eigenlijk niet meer naar buiten zou kunnen. In het jaar dat ik in Ottawa studeerde, was het niet een hele strenge winter. Ik moest tot zelfs eerste kerstdag wachten op de eerste echt sneeuwval van het jaar. Het meemaken van een echte Canadese winter was één van de redenen om nu tot eind januari in Canada te blijven.

Dit jaar heb ik niet te klagen. Vanaf halverwege november was ik ongeveer 3 weken in het binnenland van Canada. Vanuit de noordpool wordt in de winter veel koude wind naar het zuiden geblazen en is de zon niet sterk genoeg om warme wind uit het zuiden omhoog te stuwen. Er zijn ook bijna geen bergen die de wind tegen kunnen houden, dus het kan heel koud worden. Op één nacht was de weersvoorspelling tot de volgende middag nog -28 graden Celsius. Gelukkig lag ik tijdens die barre temperaturen midden in de nacht onder mijn warme dekens en was het ‘slechts’ 17 graden onder nul toen ik wakker werd.

Lake Winnipeg
Bij het bevroren Lake Winnipeg

 

 

 

 

 

 

 

 

Lake Louise
In het midden van Lake Louise met meer dan een meter sneeuw

 

 

 

 

 

 

 

 

sneeuwruimer
De stoep in Edmonton sneeuwvrij houden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bevroren waterval
Bevroren waterval in Jasper National Park

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals in mijn vorige update te lezen is, heb ik ook niet te klagen over de hoeveelheid sneeuw die is gevallen. Het zijn geen ‘meters’ die zijn gevallen, maar er ligt een mooie laag sneeuw overal. Er zijn veel mensen die meedoen aan sneeuwschoenwedstrijden, ik heb al meerdere mensen op sneeuwscooters gezien (ook in steden als Ottawa) en sommige mensen lopen erbij alsof het Michelin poppetjes zijn.

Bij elke weersvoorspelling wordt naast de actuele temperatuurverwachting de ‘wind shield’ gegeven. Het is niets anders dan de gevoelstemperatuur. Op dit moment waait het bijna niet, wat de gevoelstemperatuur goed doet. Op de afbeelding hieronder kan je alsnog zien hoe koud het aanvoelt. SCHRIK NIET!

Temperatuur Canada
Temperatuur Canada

Wat ik echt wilde doen dit jaar was schaatsen op ‘s werelds grootste schaatsbaan. Dat heb ik gedaan! Meerdere sluizen van het Rideau kanaal worden in de winter gesloten zodat een gebied van bijna 8 kilometer dicht vriest en dus de grootste schaatsbaan ter wereld ontstaat. Met de temperaturen die hier behaald worden zijn het geen Nederlandse ijsdiktes en er rijden ook grote vierwielaangedreven pick-ups over het ijs om het te prepareren en sneeuwvrij te houden.

Ik kan wel stellen dat ik nu een echte Canadese winter heb meegemaakt!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*