Banff national park

Het eerste nationale park van Canada is opgericht in 1883 en heette destijds Rocky Mountain Park. Het begon allemaal toen mensen die bezig waren met het aanleggen van een spoorlijn op natuurlijke geisers stootten. Deze geisers zijn er vandaag de dag nog steeds en in sommige kan gebaden worden. Op nog geen anderhalf uur rijden van Calgary bereik je Banff national park.

Bezienswaardigheden in Banff national park

Natuur
Banff national park staat met een reden op de werelderfgoedlijst. De wonderschone natuur met talloze wilde dieren op een groot oppervlak midden in de Rockie Mountains zijn een parel voor het oog. Er zijn talloze wandelpaden in het park, fietspaden en mogelijkheden om te paardrijden. Vergeet vooral niet je camera mee te nemen om al het natuurschoon vast te leggen.

Meren
Het bekendste meer in Banff national park is Lake Louise. Lake Louise kenmerkt zich door de aparte smaragdgroene kleur van het water. Deze kleur ontstaat door de mineralen in de bodem. Wanneer je door Banff national park in de winter met de auto rijdt, zie je langs de wegen bevroren beekjes die dezelfde kleur hebben als het meer. In de winter is de smaragdgroene kleur niet te zien, omdat er een dik pak sneeuw op het bevroren meer ligt. In de meren en rivieren in het park is er ook volop de mogelijkheid te kanoën, vissen en zwemmen.

Lake Louise zomer
Lake Louise zomer
Lake Louise winter
Lake Louise winter

 

Wintersport
In Banff national park zijn drie wintersportgebieden en tezamen vormen deze het op twee na grootste skigebied van Canada. De grootste van de drie is het skigebied van Lake Louise. Het skigebied is vernoemd na het nabijgelegen meer. Er ligt vooral veel poedersneeuw in Banff national park, wat het voor beginners een stuk makkelijker maakt om te leren skiën of snowboarden. Behalve recreanten zijn hier ook professionele wintersporters te vinden. Het weekend voordat ikzelf in Banff national park was, waren er wereldbekerwedstrijden skiën gehouden.

Dorpen
De twee bekendste dorpjes in het park zijn Banff en Lake Louise. Het dorpje Lake Louise ligt vlakbij het meer en kan echt een gehucht genoemd worden. Banff is een stuk groter. Het dorpje Banff heeft overeenkomsten met een Alpendorp. De huizen lijken een beetje op elkaar, maar wat vooral belangrijk is, is de sneeuwtoppen die boven de daken uitsteken. Behalve veel hotels en andere overnachtingsmogelijkheden zijn er ook natuurlijke geisers in Banff. Deze geisers komen helaas niet terecht in een mooi voorgevormd meer of badplaats, waardoor er een paar zwembaden aangelegd zijn om alsnog in het warme water te kunnen badderen.

Banff
Banff

Overige informatie

Ik heb net al aangegeven dat het stikt van de wilde dieren in Banff national park. Hier wordt veel voor gewaarschuwd en het is raadzaam deze aanwijzingen in acht te nemen. Een klein hertje of beertje kan er heel schattig uitzien, maar als je er één ziet betekend het dat de moeder in de buurt is. Deze zal alles doen om haar jong te beschermen. Benader wilde dieren niet en komen ze op je af; maak je groot en maak veel lawaai. Dit is vaak voldoende om de dieren af te schrikken. Mocht het dier je toch aanvallen, vecht agressief terug! Je moet vooral niet wegrennen, kruipen, doen alsof je dood bent en je rug naar het dier toe draaien.

Rondreis Canada

Hier zijn nog meer reisverhalen over Canada te vinden.