Halifax

De hoofdstad van de provincie Nova Scotia is Halifax. Sinds 1996 geen echte stad meer, maar is het samengevoegd met de steden Bedford en Dartmouth. Wanneer ik hier spreek over Halifax, spreek ik over de voormalige stad. Halifax is gesticht door de Engelse om als militaire basis te dienen. Overal waar je de baai van Halifax binnenkomt staan oude verdedigingswerken. Tegenwoordig is er nog steeds een militaire basis in Halifax gevestigd.

Halifax is een echt havenstad. Ook al is de stad met iets meer dan 350.000 geen grote stad, het is wel de tweede havenstad van Canada na Vancouver.

Bezienswaardigheden Halifax

Halifax werd vroeger goed verdedigd. Net achter de haven ligt de Citadel van Halifax, een verdedigingsbouwwerk. Alhoewel het nooit echt gebruikt hoefde te worden, wordt er gezegd dat het angstaanjagend genoeg was om de belagers af te schrikken. Elke dag om 12 uur ‘s middags wordt er met een kanon een schot gelost. Hier gaat een kleine ceremonie aan vooraf wat de moeite bekijken waard is.

Citadel Halifax
Vuren kanonschot in Citadel Halifax
Citadel Halifax
Binnenplaats Citadel Halifax

Alexander Keith’s brouwerij
Aan havenkade ligt de Alexander Keith’s brouwerij. Dit is een populair biermerk in Canada. De rondleiding door de brouwerij laat je niet echt veel zien van de brouwerij, maar vertelt wel op een leuke manier de geschiedenis van het bier en de stad. Alexander Keith was destijds zelfs zo populair dat hij tot driemaal toe is verkozen als burgemeester van Halifax.

Pier 21
Meer dan 1 miljoen immigranten die Canada heeft binnengelaten zijn bij Pier 21 per boot binnengekomen. Hier zaten ook 118.000 Nederlanders tussen. Vanaf 1928 tot 1971 werd Pier 21 gebruikt, door het toenemende gebruik van vliegtuigen is uiteindelijk besloten Pier 21 te sluiten. Vanaf 1999 is het geopend als museum.

Point Pleasant Park
In het zuiden van de stad ligt een klein natuurpark. Point Pleasant park bevat verschillende militaire uitkijkposten en verdedigingsbouwwerken afstammend de Halifax moesten beschermen. Het is een heerlijk park om rond te lopen en het geeft een mooi uitzicht op de Atlantische oceaan.

Point Pleasant
Point Pleasant

Natuur in Nova Scotia

De provincie Nova Scotia is de op één na kleinste van Canada, maar staat vol met mooi natuur. Het feit dat de provincie kleiner is, het is in feite een eiland, maakt het bezoeken van mooie natuur makkelijker. Het eiland kan op veel verschillende manieren bekeken worden. Er zijn fantastische parken waar je kunt wandelen, fietsen of kajakken. Om veel van het eiland te zien raad ik je aan een auto te huren. Hier had ik zelf helaas de mogelijkheid niet toe, omdat ik geen personen kon vinden die met mij mee zouden willen gaan. Er zijn ook tal van touroperators die natuurreizen door Nova Scotia aanbieden.

Het eiland ligt aan de Atlantische oceaan en biedt daarom de mogelijkheid om naar walvissen te kijken. Dit is seizoensgebonden en daarom raad ik aan voor je vertrek te controleren of dit nog mogelijk is.

Toen ik in Halifax was kwam ik aan de praat met een man die zijn hele leven in Halifax heeft gewoond. Hij kan zich de tijd nog herinneren dat als je niet in Halifax of één van de steden aan de haven woonde, je je buren opzocht met je boot. Je vaarde naar ze toe, omdat er nog geen wegen waren. Deze tijd is nu grotendeels voorbij.

 Rondreis Canada

Klik hier voor meer reisverhalen over mijn rondreis door Canada.