Edmonton

De hoofdstad van de provincie Alberta is Edmonton. Met iets meer dan 700.000 inwoners is het de vijfde stad van Canada. In Edmonton ligt alles zelfs voor Canadese begrippen ver uit elkaar. Door veel industrie en parken tussen de stadsdelen is de oppervlakte van Edmonton zelfs groter dan die van Toronto. Een stad die toch meer dan 3 keer zoveel inwoners heeft. Edmonton maakte een gigantische groeispurt door na de ontdekking van olie in de provincie Alberta, maar staat daarnaast ook bekend om haar goede universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Het viel mij op dat de mensen in Edmonton bijzonder aardig zijn. Het beste voorbeeld vind ik de volgende situatie die ik meemaakte: op mijn eerste dag in Edmonton liep ik rond met een kaart van de stad om te oriënteren waar ik heen wilde. Er was een vrouw aan het bellen in een auto en die opende het autoraam terwijl ik langsliep. Tegen de persoon met wie ze aan het bellen was zei ze dat ze even moest wachten, omdat ze aan mij moest vragen of ik hulp nodig had om ergens heen te komen. Verder waren ze in de winkels en musea erg aardig en gaven graag extra informatie en namen de tijd alle vragen te beantwoorden.

Bezienswaardigheden in Edmonton

Old Strathcona – Whyte Avenue
Verreweg de leukste wijk van heel Edmonton. Allemaal leuke kleine eenmanszaakjes, kleine restaurantjes, mooie gebouwen en leuke kroegen. De gebouwen dateren vanaf 1891 en ontstonden vanwege een aanleg van een spoorlijn. Door een fonds dat in 1970 is opgericht is de wijk behouden gebleven.

Legislative building van Alberta
De Provinciale Staten van Alberta zijn gehuisvest in Edmonton. Het gebouw viert in 2012 het 100 jarig bestaan. Er zijn gratis tours te nemen, ik raad je aan om de tour van 1 uur ‘s middags te nemen. Om half 2 begint de dagelijkse vergadering en hier gaan veel ceremonies en plechtigheden aan vooraf.

West Edmonton Mall
In Edmonton ligt het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika. Er zijn wel 800 winkels en naast een bioscoop en een casino is er ook een zwembed, zeeleeuwenshow, schaatsbaan, midgetgolf baan en een klein pretpark. In de winter kan het erg koud worden in Edmonton en dit winkelcentrum biedt een dag lang plezier.

Natuur in Alberta

Edmonton ligt redelijk dichtbij de Rockie Mountains en uitstapjes naar deze mooi bekende bergketen is zeker te doen. Persoonlijk zou ik er niet een dagtrip van maken, maar zorgen voor overnachting in de ‘Rockies’. Ten noorden van Edmonton is ook veel uitgestrekte natuur te vinden.