Ottawa

Dit reisverhaal gaat over Ottawa, de hoofdstad van Canada. De stad ligt aan de gelijknamige rivier en op de grens tussen de Franstalige provincie Québec en de Engelstalige provincie Ontario. De stad is het politieke centrum van Canada en het stadshart staat vol met regeringsgebouwen en gebouwen waar organisaties inzitten die iets met de regering te doen hebben. Dit zijn onder andere politieke partijen, het Canadese hooggerechtshof, ambassades en bijvoorbeeld de Royal Canadian Mint.

 

Parliament Hill
Parliament Hill

Ligging

Voor Noord-Amerikaanse begrippen is de stad met 800.000 inwoners niet zo groot en de stad is zeker niet de grootste van Canada, waar de steden Toronto en Montréal in de buurt veel groter zijn. Toch is Ottawa de hoofdstad van Canada. Onder andere de ligging van Ottawa heeft ervoor gezorgd dat deze stad de hoofdstad werd. Ottawa ligt namelijk in het zuid-oosten van de Engelstalige provincie Ontario en grenst aan het zuid-westen van Québec, de Franstalige provincie. Voor een tweetalig land als Canada is het van belang dat in de hoofdstad één taal niet de andere taal teniet zou doen. In Toronto heeft een te groot percentage inwoners Engels als moerstaal, in Montréal hebben een te groot percentage inwoners Frans als moerstaal. In Ottawa is deze verdeling voor beide talen beter. Ongeveer de helft van de inwoners van de gehele metropool Ottawa heeft Engels als moerstaal en iets meer dan 30 % heeft Frans als moerstaal.

De ligging van Ottawa heeft er ook voor gezorgd dat de stad is verkozen tot hoofdstad. In de 19e eeuw was het voor een mogelijke oorlog met de Verenigde Staten van belang dat de hoofdstad niet te dicht bij de Amerikaanse grens zou liggen, maar ook weer niet te ver landinwaarts, waar het doorgeven van besluiten te lang op zich zou laten wachten.

Bezienswaardigheden

De stad Ottawa is niet erg groot en de wijken in het stadcentrum zijn vaak te klein om een lange gezellige wandeling door te maken. Toch heeft de stad meer dan genoeg bezienswaardigheden. Deze bezienswaardigheden zijn prima te voet af te doen, persoonlijk vind ik dat de beste manier om een stad te leren kennen.

Parlementsgebouw
In het stadhart zelf bruist het van het politieke leven, het parlementsgebouw staat op één van de grotere heuvels van de stad en is zeker vanaf de rivier heel goed te bewonderen. Het parlementsgebouw, Parliament Hill, is zeven dagen per week geopend voor publiek en heeft gratis toegang. Op Parliament Hill brand het eeuwige vuur ter nagedachtenis van het 100 jarige bestaan van Canada als onafhankelijk land. Het vuur is gestart op 1 januari 1967. in de zomermaanden wordt elke avond op het parlementsgebouw een film afgespeeld waarop de geschiedenis van Canada, gezien vanuit het oogpunt van het moderne Canada, te zien is. In de zomermaanden juli en augustus vindt er dagelijks de wisseling van de wacht plaats.
Tegenover het parlementsgebouw staat Laurier House. Dit is het voormalig huis van de Prime Minister van Canada, maar nu doet het in de zomermaanden dienst als museum. Tegenwoordig is het officiële adres van de Prime Minster 24 Sussex Drive.

De ByWard Market (The Market)
In het centrum van de stad, vlak naast het parlementsgebouw, is bijna vanuit het niets een klein dorp zichtbaar. In het midden van dit dorpje ligt een marktplein waar dagelijks verse groenten en fruit worden aangeboden, bakkers en slagerijen hun koopwaar aanbieden en heerlijk gegeten of gedronken kan worden in lokale cafe’s. Deze ByWard Market (The Market), is ontworpen door John By in 1926, met als doel om een marktplein te hebben waar handel gedreven kon worden die ontstond door het Rideau Kanaal dat hij had ontworpen. De tijd dat The Market daarvoor wordt gebruikt is allang voorbij. Tegenwoordig is het de grootste toeristische attractie van Ottawa. Niet alleen overdag, maar zeker ook ‘s avonds is er veel te doen in The Market. De talloze café’s en restaurants bieden tot midden in de nacht plezier voor jong en oud. Veel van Ottawa’s clubs en discotheken zijn ook hier te vinden. Als je een lange dag in Ottawa hebt rondgelopen, of gewoon zin hebt in iets lekkers, in het midden van The Market is het mogelijk een beavertail te halen. Iets typisch Canadees. Het is gefrituurd deeg in de vorm van een bever straat en smaakt heerlijk met bijvoorbeeld chocola erop.

ByWard Market
Middenin de Byward Market

Het Rideau Kanaal
Het Rideau Kanaal. Op de achtergrond de Ottawa rivier

 

Rideau kanaal
Door het midden van Ottawa loopt het Rideau kanaal. Dit kanaal werd ontworpen, omdat tijdens de oorlog van 1812, de Saint Lawrence rivier niet betrouwbaard genoeg was om spullen van Kingston naar Montréal te vervoeren. De Ottawa rivier, die verder van de grens afligt, werd wel veilig bevonden. Het kanaal is geopend sinds 1832 en is nog steeds in werking. Het 202 kilometer lange kanaal staat sinds 2007 op de UNESCO erfgoederen lijst. In totaal telt het kanaal nog 45 werkende sluizen. Elk jaar als de winter intreed, wordt het water in het kanaal bij Ottawa laag gemaakt en gaan de sluizen de gehele winter dicht. In de winter ontstaat zo de mogelijkheid om op het rideau kanaal te schaatsen. In de winter is dit één van de grootste toeristische attracties van Ottawa. Op de langste schaatsbaan ter wereld wordt in februari het Winterlude Festival gehouden.

Musea
Het centrum van Ottawa staat vol met musea. Waar voor mijzelf de National Gallery of Canada, het Canadian Museum of Nature, het Canadian War Museum en de Royal Canadian Mint er uit springen. Aan de overkant van het parlementsgebouw, aan de Ottawa rivier, ligt in Gatineu  het Canadian Musuem of Civilization. In dit museum staat de grootste collectie totumpalen ter wereld.

Gatineau Park
Op slechts 5 kilometer vanaf de ByWard Market ligt Gatineau Park.

Festivals

Het hele jaar door zijn er festivals in Ottawa. In de wintermaanden is het Winterlude Festival dat veel toeristen trekt. Ottawa heeft dan de langste ijsbaan, een ijssculpturen wedstrijd en de grootste sneeuwspeelplaats van Noord-Amerika. In mei wordt het Canadese Tulip Festival gehouden. Bij dit festival wordt herdacht dat Koningin Julia tijdens de Tweede Wereld Oorlog in Canada mocht verblijven. Tegenwoordig is het vooral een droom voor fotografen van over de hele wereld om prachtige foto’s te maken. Op 1 juli is het Canada dag. De Canadese versie van Koninginnedag. Iedereen gaat de straat op om de verjaardag van Canada te vieren. Dit is de grootste feestdag van Canada. In de maand juli wordt ook Blues Fest gehouden, een groot muziekfestival dat gehouden wordt op het grasland naast het Canadian War Museum.

Rondreis Canada

Klik hier voor meer reisverhalen over de rondreis door Canada.