Québec stad

In 1608 is deze stad gesticht door de Fransman Samuel de Champlain en het is één van de oudste steden van heel Noord-Amerika. De Middeleeuwse en Franse hand zijn in deze stad nog heel goed zichtbaar. Het oude centrum van de stad staat boven op een heuvel die op de vernauwing van de rivier uitkijkt. Dit centrum heeft als enige stad in Canada een verdedigingsmuur die de hele stad omringd. Canada moest in de 17e eeuw voor een groot gedeelte nog geclaimd worden door Europese landen en deze stad is duidelijk gebouwd als een nederzetting om aanvallen van andere landen af te kunnen slaan. De stad is strategisch gebouwd bij een vernauwing van de Saint Lawrence rivier, wat het relatief makkelijk te verdedigen maakt.

Cultuur

Voor veel Noord-Amerikanen is Québec stad de meest Europese nederzetting van het continent. Dit zal deels komen door de tijd waarin de stad gesticht is, maar ook omdat de Fransen hun cultuur graag wilden behouden. Dit is niet zonder slag of staat gegaan. Naarmate de 19e eeuw vorderde kwamen er steeds meer Engelsen naar Québec stad. Doordat de stad haar handelsfunctie en bestuurlijke functie aan Montréal moest afstaan, gingen veel Engelse inwoners weer weg. De stad staat sinds 1985 op de UNESCO werelderfgoed lijst, als een van de best bewaarde koloniale steden ter wereld.

Net als in Montréal vond ik het handig om een gesprek met iemand in het Frans te beginnen. In een populatie die voor meer dan 90 % uit Franstalige bestaat, wordt er onderling eigenlijk geen Engels gesproken. De mensen kunnen koppig zijn en geen Engels willen spreken, wanneer je laat zien je best te doen in hun eigen taal te converseren, zullen ze sneller in het Engels praten als dat voor jou makkelijker is.

Bezienswaardigheden

Een groot hotel gebouwd als een kasteel is Chateau Frontenac. Dit grote hotel kijkt uit over de Saint Lawrence rivier en de verdedigingsmuur die om de stad is gebouwd. Onder Chateau Frontenac ligt het oudste gedeelte van Québec stad. Hier zijn de straten het smalst en vind je gezellige restaurants en cafés, met vlakbij een klein pleintje waar de Notre-Dame des Victoires kerk ligt.

Carnaval
In de winter vindt er in Québec stad een groot carnaval plaats dat jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers naar de stad trekt. Het is het op twee na grootste carnaval ter wereld en het grootste winter carnaval ter wereld.

Parlementsgebouw
De stad is niet de grootste van de provincie Québec, maar wel de hoofdstad. Het parlementsgebouw heeft een mooie uitstraling.

Poutine
Dit typisch Canadese gerecht zou zijn oorsprong in de provincie Québec hebben. Het is friet met jus en speciale kaas die piepende geluiden maakt wanneer je het opeet. Het is enorm populair en bijna alle fastfoodketens verkopen de lekkernij. Volgens meerdere Canadezen die ik heb ontmoet is de beste poutine van het land in Québec stad te verkrijgen, ze kunnen er niet uitkomen welke keten de lekkerste maakt. Zelf heb ik bij Chez Ashton poutine geprobeerd en deze was erg lekker.

Natuur
Om de stad liggen een paar kleinere dorpjes, maar voor de rest is er nauwelijks industrie en wie een auto tot zijn beschikking heeft kan met 50 kilomter in een mooi natuurpark in Canada komen. Ten noorden van de stad vind je Jacques-Cartier National Park, waar veel dieren als de zwarte beer, Canadese otter en de eland gespot kunnen worden.

Rondreis Canada

Klik hier voor meer reisverhalen over mijn rondreis door Canada.