Vancouver

De grootste Canadese stad aan de westkust is Vancouver. Dit reisverhaal gaat over de grootste havenstad van het land en de stad met veruit de hoogste bevolkingsdichtheid van de provincie British Columbia. Vancouver ligt aan de Straat van Georgie, wat een deelzee is van van de Grote Oceaan. Voor Canadese begrippen heeft Vancouver een gematigd klimaat. Het is voor een groot gedeelte zelfs te vergelijken met Nederland. De zomers zijn koel en de winters mild en er valt veel regen. Dit is niet te vergelijken met steden als Winnipeg of Montréal. Er wonen ruim 600.000 mensen in Vancouver en de stad is na Los Angeles en New York de belangrijkste stad voor de filmindustrie.

Vancouver
Vancouver

De stad Vancouver

Vancouver is opgedeeld in 23 districten. Deze districten worden neighbourhoods genoemd. Twee bekende neighbourhoods zijn Strathcona en West End. In veek wijken Vancouver zijn een bepaalde groep mensen oververtegenwoordigd. Dit onderscheid kan onder andere gemaakt worden op etniciteit, geaardheid en welvaart. Er zijn in Vancouver veel Aziatische mensen, wat geleid heeft tot een zeer groot Chinatown. Wanneer je met je rug naar het centrale treinstation (Vancouver Pacific Central Station) staat en je gaat naar rechts, loop je direct Chinatown in. In het zuiden van de West End vind je een groot Gay District. In het noorden van West End, aan de waterkant, staan dure appartementen. In Vancouver is het makkelijk om binnen een paar uur tijd veel compleet verschillende buurten te bezichtigen.

De Districten

Er zijn in totaal 23 districten in Vancouver. Hier zijn ze op alfabetische volgorde: Arbutus Ridge, Downtown, Downtown Eastside, Dunbar-Southlands, Fairview, Granview-Woodland, Hastings-Sunrise, Kensington-Cedar Cottage, Kerrisdale, Killarney, Kitsilano, Marpole, Mount Pleasant, Oakridge, Renfrew-Collingwood, Riley Park, Shaughnessy, South Cambie, Strathcona, Sunset, Victoria-Fraserview, West End &West Point Grey

districts vancouver
Districts Vancouver

Bezienswaardigheden in Vancouver

Granville Island
Voorheen was het een industrieel eiland, maar tegenwoordig een leuke plek voor het gezin. Een kleine haven, een klein strandje en een klein parkje, maar vooral biedt Granville Island een mooi uitzicht over de stad, waar je in alle rust van kunt genieten. De drukte van de stad kom je hier namelijk niet tegen.

Stanley Park
Aan het westen van Vancouver ligt een klein eilandje. Dit eiland is een klein bos dat op slechts minuten lopen van het centrum ligt. Midden door Stanley Park loopt een drukke weg, die je vanaf veel plekken kunt horen. Maar omdat de bomen veel geluid tegenhouden zijn er ook nog genoeg plekken waar je samen bent met de natuur, terwijl enkele tientallen meters verderop de weg het bos doorkruist.

Mensen kijken
Soms is het in Amsterdam het leukst om gewoonweg mensen te kijken. Zoveel verschillende culturen en type mensen kom je bijna nergens anders tegen. In Vancouver komt het wel een beetje in de buurt. Iedereen loopt helaas niet zo als in Amsterdam dwars door mekaar heen, maar er is genoeg te bekijken. Dit kan het best in Robson Street. De grootste winkelstraat van Vancouver. Tientallen verschillende winkels, barren, restaurants en meerdere bezienswaardigheden bevinden zich in Robson Street.

Vancouver Public Library
De openbare bibliotheek van Vancouver ligt middenin de West End. Het gebouw heeft een karakteristieke uitstraling en is ook zeker binnen een kijkje waard.

Gastown - Vancouver
Gastown – Vancouver

Sport
Vlak naast elkaar liggen twee grote stadions. De Rogers Arena en het BC Place Stadium. De Rogers Arena is de thuisbasis van de ijshockey club de Vancouver Canucks. Het BC Place Stadium is de thuisbasis van de Vancouver Whitecaps

Gastown
Het eerste eerste stadshart van Vancouver is Gastown. Het is vernoemd naar ‘Gassy’ Jack Deighton, een zeevaarder. Hij opende de eerste bar van Vancouver en het duurde niet lang voordat de stad een belangrijke haven en handelslocatie werd. Gastown is een stuk ouder dan de rest van Vancouver. De huizen en straten zijn nog steeds in zeer goede staat en zien er vaak beter uit dan andere delen van de stad. Het is zeker een aanraden dit deel van de stad te bezoeken.

Vancouver Art Gallery
De kunstgalerij van Vancouver ligt midden in het centrum, op slechts een paar minuten lopen van de openbare bibliotheek. Het is de grootste kunstgalerij van west Canada. Met veel wisselende tentoonstellingen is de Vancouver Art Gallery is de galerij zelfs meerdere keren het bezoeken waard.

Bereikbaarheid Vancouver

Vancouver heeft een grote haven en dat is de uit gelegen mogelijkheid om Vancouver vanaf Vancouver Island te bereiken. Daarnaast biedt de haven met de verschillende boottochten de mogelijkheid om op bijvoorbeeld walvisspot tochten te gaan. Vancouver heeft een eigen vliegveld, namelijk Vancouver International Airport, met als officiële afkorting ‘YVR’. Deze moderne luchthaven is goed bereikbaar met meerder vliegmaatschappijen die dagelijks rechtstreeks op deze bestemming vliegen. Vliegtickets Vancouver kun je gewoon online boeken. Als je vanaf de Rockie Mountains met de trein Vancouver binnenkomt, sta je bijna meteen in het centrum. Na net een ongelofelijke treinreis achter de rug te hebben gehad, sta je in een paar minuten in het centrum.

Daklozen in Vancouver

In Canada zijn er grotere verschillen tussen arm en rijk. Dit heeft onder andere tot gevolg dat er meer daklozen in Canada zijn dan in Nederland. Vancouver is een stad waar ontzettend veel daklozen zijn, ik moet zelf bekennen dat ik nog nooit zoveel daklozen in één stad heb gezien. Het kan soms gevaarlijk overkomen, maar over het algemeen zullen ze weinig doen. Uit mijn eigen ervaring wordt er relatief weinig gebedeld om geld. Dit zou te maken kunnen hebben met de meerdere speciale locaties waar de daklozen veilig hun drugs kunnen gebruiken.

Rondreis Canada

Klik hier voor meer reisverhalen over mijn rondreis door Canada.