Victoria

Victoria is de hoofdstad van de provincie British Columbia en ligt op het Vancouver Island. Het Vancouver Island is onder andere per veerboot vanaf Vancouver te bereiken. Deze rit duurt ongeveer anderhalf uur. Victoria is een stuk kleiner als het eveneens in British Columbia gelegen Vancouver. Met iets meer als 80.000 inwoners is de stad een dwerg in vergelijking met de grote broer op het vasteland waar meer dan 600.000 mensen wonen. Ondanks dat Victoria niet de grootste stad is, is het wel één van de oudere steden van Canada. Toen Vancouver Island in 1849 een kolonie werd van Engeland werd Victoria als hoofdstad van de kolonie aangewezen.

Bezienswaardigheden Victoria

Royal BC museum
Als je in de haven van Victoria staat zie je dit museum één van de eerste gebouwen die je ziet. De andere twee gebouwen die opvallen zijn het parlementsgebouw en het Fairmont hotel. Het museum veranderd regelmatig van exposities, waardoor het ook de moeite waard is vaker langs te gaan. Bij mijn bezoek waren de 100 mooiste natuurfoto’s van 2012 tentoongesteld. Er is een uitgebreide tentoonstelling over de Aboriginals van Canada en met name over degene die op Vancouver Island geleefd hebben. Tot slot bezit het museum een IMAX bioscoop waarop mooie films worden afgespeeld.

De Haven van Victoria
De haven van Victoria is niet erg groot, maar wel erg mooi. Met name aan de waterkant zijn de oudste gebouwen van de stad te vinden, wat Victoria een prachtige uitstraling geeft. Je kan de oceaan op kijken, of aan één van de kanten van de baai gaan staan en een overzicht krijgen over de kleine haven met op de achtergrond de mooiste gebouwen van de stad.

Haven en parlementsgebouw Victoria
Haven en parlementsgebouw Victoria

Parlementsgebouw van British Columbia
Het gebouw van de provinciale staten van British Columbia staat in de haven van Victoria. Het is één van de prachtigste gebouwen van de stad. Het gebouw staat er al sinds 1856 en wordt nog steeds gebruikt. Het is de moeite waard om in een parlementsgebouw van de provinciale staten een kijkje te nemen. Er zijn vaak talloze tradities die nog steeds in stand worden gehouden en je kan vaak veel van het gebouw zien.

Galloping Goose trail
Vanaf Victoria heb je perfect de mogelijkheid om per fiets de omgeving te verkennen. Eén van de populairste en volgens sommigen ook één van de mooiste fietspaden is de Galloping Goose trail. Oorspronkelijk was het een spoorweg, maar tegenwoordig doet de Galloping Goose trail dienst als een 60 kilometer lange fietstocht van Victoria naar Sooke. Veel mooie uitzichten zijn gegarandeerd.

Galloping Goose trail
Galloping Goose trail

De Butchart Gardens
Net buiten Victoria liggen de Butchart Gardens. Het is een Canadese versie van de keukenhof. Per jaar zijn er meer dan een miljoen bezoekers. De tuinen zijn zelfs opgenomen als nationaal erfgoed van Canada.

Hoe bereik je Victoria?

Victoria en Vancouver Island liggen niet aan het vasteland van Canada. Het eiland is per boot, helikopter of vliegtuig te bereiken. Het vaakst wordt een boot gebruikt. Er zijn onder andere opstapplaatsen in Vancouver en Seattle, maar er zijn meer plekken waar je op de boot naar Vancouver Island of Victoria kunt stappen. Je kan op deze ferries te voet opstappen, of met de auto of bus gaan. De prijs verschilt en die zou ik daar ter plekke opvragen.

Rondreis Canada

Hier zijn nog meer reisverhalen over Canada te vinden.